Vzpomínka na zakladatele VSO Slávka Vosyku

K nedožitému 90. výročí narození zakladatele a dlouholetého dirigenta Velkého swingového orchestru – Slávka Vosyky

Slávek Vosyka se narodil 22. ledna 1929 v rodině kuchařky v parnické textilce a železničního úředníka na Lhotce u České Třebové. Koncem 30. let se rodina přestěhovala do České Třebové, kde malý Slávek absolvuje základní školní docházku. V těchto letech se zajímá o sport (hraje závodně fotbal a rekreačně košíkovou) a pod vedením rodinného příbuzného, kapelníka p. Chládka, dělá první krůčky ve hře na housle a později i ve hře na klarinet a saxofon.

Ve hře na housle dosáhl velmi dobré úrovně, takže měl zájem studovat dále tuto hru po skončení zákl. školní docházky na konzervatoři. Když však zjistil, jaké nároky jsou na studenty kladeny, tuto myšlenku opouští a jde dále studovat na místní gymnázium. Ve hře na housle se uplatňuje ve zdejším symfonickém Sdružení Smetana, v němž dlouhá léta působí u pultu prvních houslí. V průběhu studia se zdokonaluje ve hře na saxofon a setkává se zprostředkovaně se swingovou a jazzovou hudbou.

Po maturitě v r. 1948 nastupuje na krátkou dobu do místní textilky jako úředník a poté pracuje na podnik. ředitelství n. p.Vertex Litomyšl v odd. kontroly až do odchodu do starobního důchodu. Swingu se věnuje od svých 17 let, ještě jako student gymnázia a po ukončení studia se stává členem orchestru Svazu čs. mládeže, který zakládá zdejší učitel dech. nástrojů a trombonista p. Dobromil Keprt. Později vzniká orchestr Collegiál, jehož je členem i Slávek.

V této době se Sláva zajímá o aranžování skladeb pro velký orchestr, jezdí na kondice do Prahy a cenné rady a informace získává od zdejšího učitele a skladatele F. K. Zedínka.

Po ukončení činnosti velkého orchestru zakládá Slávek malý taneční orch. stejného jména, v jehož čele stojí do r. 1974, kdy orchestr přebírá L.Hejda.

Po celou tuto dobu je Slávek veden snahou o založení „svého“ velkého orchestru, což se mu vyplnilo v r. 1980, kdy oslovil hudebníky z místních orchestrů, ale i hudebníky z Lanškrouna, Ústí n. Orlicí, Chocně i H.Králové, a ještě v témže roce 25.11. zazní úvodní tóny premiérového koncertu, který se těšil velkému zájmu českotřebovské veřejnosti a musel být pro velký úspěch a zájem reprízován 16.12.1980.

V orchestru se setkávají Slávkovi spoluhráči z orchestru z 50. let: L. Hejda, L. Vejrek, J. Kubásek, J. Lochman, J. Koníček, ale i mladí hráči: J. Pilný, M. Špičák, J. Němec.

V čele orchestru oslavil Slávek ještě 20. výročí jeho založení, ale krátce nato, po zhoršení zdravotního stavu předává taktovku Milanu Špičákovi, který vede orchestr do dnešních dnů.

Dne 15.července 2004 Slávek prohrává svůj zápas s těžkou nemocí a v Litomyšli umírá. V letošním roce si připomínáme nejen 90. výročí narození, ale i 15. výročí Slávkova úmrtí. Zanechává po sobě odkaz pro následující generace o kráse a bohatosti swingové a jazzové hudby a určitě by měl velikou radost z životaschopnosti a oblíbenosti orchestru, který v r. 2020 oslaví 40. výročí své činnosti v plné síle a odhodlání do další činnosti a předávání odkazu jeho zakladatele dalším generacím.

Slávku děkujeme !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..